2) Voldoende drinken

Het belang van water.

Zonder water kun je niet overleven. Water is een effectief medicijn tegen veelvoorkomende klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, gewrichtspijn en veel meer. Water is bovendien belangrijk bij het verteringsproces en helpt het lichaam om afvalstoffen af te voeren. Drink daarom minstens 2-2½ liter water verdeeld over de dag.

Persoonlijke vochtbehoefte

In het voedingsplan staat ook de persoonlijke vochtbehoefte berekend gebaseerd op jouw gewicht. Dit kan meer dan 2½ liter zijn. Dit is echter slechts een indicatie. Ook is dit afhankelijk van andere factoren. Zweet je veel? Bijvoorbeeld bij warm weer of wanneer je veel beweegt/sport, dan heb je meer vocht nodig.

Drink voldoende, maar overdrijf niet. Aan de kleur van je urine kun je ook zien of je genoeg gedronken hebt. Is deze geel? Dan betekend dit dat je meer moet drinken. Hoe donkerder geel je urine, hoe groter het vocht-tekort in je lichaam. Is de urine helemaal doorzichtig (zelfde kleur als water)? Dan heb je iets teveel gedronken.

Wanneer de urine bijna doorzichtig is, drink je de ideale hoeveelheid.

Let op! Vitamine B en sommige medicatie kunnen er ook voor zorgen dat je urine extra geel wordt of een andere kleur krijgt.

Wat kun je drinken?

De voorkeur van dranken gaat uit naar het drinken van water.

Er mag ook thee of koffie zonder suiker en melk gedronken worden.

Koffie droogt echter uit, het is dus niet geschikt als vervanging van het water. Het wordt ook afgeraden om zoetjes te gebruiken. Deze bevatten weliswaar minder calorieën dan suiker, maar ook zoetjes zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel.

Voor dranken zoals suikervrije siroop & light drinks, geld hetzelfde. Deze zijn ook gezoet met zoetstoffen en kunnen invloed kunnen hebben op het afvalproces. De een is hier gevoeliger voor dan de ander. Het kan goed gaan, maar vaak zorgt het er ook voor dat de resultaten minder snel/goed zijn dan dat ze zouden kunnen zijn. Daarom adviseer ik het gebruik hiervan te beperken.

(Voor meer info zie: https://daniel-muller.nl/zoetstof/)

Al het vocht mag je optellen bij de 2½ liter. Om de opname van vocht te verbeteren is het aan te raden extra zout te gebruiken en/of bouillon te drinken.