Essentiële voedingsstoffen; een gezond lichaam en een gezonde geest.

Voeding heeft niet alleen een grote invloed op de gezondheid van ons lichaam maar ook op onze gemoedstoestand.
Om gezond te blijven is het belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Doe je dit niet dan is de kans groot dat je niet alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgt.

Wat zijn essentiële voedingsstoffen?
Essentiële voedingsstoffen, zijn voedingsstoffen die het menselijk lichaam zelf niet kan aanmaken en dus verkregen moet worden vanuit de voeding of vanuit supplementen. Dit zijn: alle vitamines, bepaalde mineralen, een 2-tal vetzuren (vetten), een 8-tal aminozuren (eiwitten), enkele spoorelementen.
Eén van deze essentiële voedingstoffen, is het aminozuur tryptofaan. Ons lichaam zet tryptofaan om in 5-HTP. 5-HTP wordt vervolgens weer omgezet in de neurotransmitters melatonine en serotonine.

Waar voor dienen melatonine en serotonine?
Melatonine zorgt er voor dat je ’s avonds moe wordt. Serotonine zorgt er voor dat je lekker in je vel zit. Een verkeerde serotonine overdracht is dan ook vaak de (biologische) oorzaak van een depressie.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je voldoende tryptofaan binnen krijgt?
Tryptofaan komt voor in de meeste eiwitrijke voeding. Enkele veelvoorkomende voedingsbronnen van tryptofaan zijn: Eieren, zuivel, vis en vlees, maar ook zaden en pitten zoals zonnebloempitten en groenten waaronder broccoli.

Wanneer je er voor zorgt dat je alle bouwstenen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft zorgt dit niet alleen voor een gezond lichaam, maar ook voor een gezonde geest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *