Waarom de producten afwegen?

Toen je je hebt aangemeld voor een persoonlijk voedingsplan, heb ik je gevraagd om een aantal gegevens (gewicht, vetpercentage, mate van fysieke activiteit etc.). Met behulp van deze gegevens kan ik een berekening maken van jouw persoonlijke macro-behoefte. Dit is het aantal calorieën, eiwitten, vetten, koolhydraten die jouw lichaam nodig heeft. Deze verschillen namelijk per persoon.

Ook heb ik je gevraagd welke producten je wel/niet lust.

Met behulp van deze gegevens heb ik geprobeerd een voedingsplan te maken die zo goed mogelijk aansluit bij jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren. Met behulp van de voedingswaarden van de producten in je voedingsplan, kan ik berekenen hoeveel je van elk product zult moeten eten om jouw persoonlijk macro-behoefte binnen te krijgen.

Houd jij je aan deze grammen, dan zul je automatisch de juiste macro’s binnen krijgen.

Hiervoor is het echter wel belangrijk dat je de producten afweegt. Anders is het namelijk maar gokwerk en hopen dat alles klopt. Dit kan goed gaan. Maar vaak ook niet. Het zou natuurlijk zonde zijn, als jij je best doet en je niet de beoogde resultaten behaald.

Ook kan ik jou moeilijk adviseren, indien ik niet weet welke macro’s jij binnen krijgt. (bijvoorbeeld wanneer je de hoeveelheden niet afweegt). Je kunt dan teveel binnen krijgen van bepaalde voedingstoffen. Of er kunnen tekorten ontstaan. Krijg je bijvoorbeeld te weinig eiwitten binnen, dan is de kans groot dat je spiermassa verliest, hierdoor je metabolisme vertraagd, wat weer kan zorgen voor een jojo-effect.

Zal ik altijd alles moeten blijven afwegen?

Nee.

Het is vooral belangrijk dat je de producten afweegt wanneer je net gaat starten. Ben je langere tijd bezig, dan zul je op een gegeven moment ook wel kunnen schatten hoeveel je kunt eten. Stel je hebt 200 gram Griekse yoghurt in je voedingsplan staan, dan weet je op een gegeven moment wel hoe vol het kommetje is wanneer er 200 gram Griekse yoghurt in zit.

De groenten hoef je sowieso niet af te wegen. De hoeveelheden in je voedingsplan zijn een richtlijn. Wel is het aan te raden om naar de lijst met voedingswaarden van groenten te kijken. Zie “welke groenten mag ik eten”

Het uiteindelijke doel is om een gezonde leefstijl aan te leren, door jouw kennis en bewustzijn op het gebied van voeding te vergroten. Naarmate je langer bezig bent met keto en het voedingsplan, zal je steeds beter gaan aanvoelen wat voor jou werkt. Gaat het een tijd goed, dan kun je het plan steeds meer gaan loslaten en het op “gevoel” gaan doen. Het zal dan ook veel natuurlijker en makkelijker gaan. Merk je dat het weer even “fout” gaat? Pak dan je voedingsplan weer op. Zo heb je altijd een back-up plan.