Het belang van de verschillende categorieën  (& Afwijken van het voedingsplan)

Ik krijg vaker de vraag: “moet ik elke dag alles eten uit mijn schema?”
Het korte antwoord: “Ja”.
Het antwoord ligt echter iets genuanceerder. De verschillende categorieën hebben namelijk allemaal hun eigen functie.

Het juiste aantal calorieën en voedingstoffen.
Ik heb voor jou berekend hoeveel calorieën en voedingsstoffen (koolhydraten/eiwitten/vetten) jouw lichaam ongeveer nodig heeft. Deze gegevens staan op de 1e pagina van je persoonlijke voedingsplan.

Indien je uit elke blokje elke dag 1 product eet en je houdt aan de grammen die ik berekend hebt, zal je dit aantal calorieën en voedingsstoffen binnen krijgen.
Doe je dit niet, dan weet ik niet wat je binnen krijgt en wordt het voor mij moeilijk om aanpassingen te maken indien je niet het gewenste resultaat behaald.

Afwijken van het schema:
Het is echter wel mogelijk om af te wijken van het schema. Je krijgt dan wel meer of minder calorieën en voedingstoffen binnen.

Welke consequenties heeft dit?

Calorieën: Krijg je meer calorieën binnen, dan zal je langzamer afvallen. Krijg je minder calorieën binnen dan zal je sneller afvallen.

Echter, wanneer je minder calorieën binnen krijgt, krijg je ook minder voedingsstoffen binnen in de vorm van vetten en/of eiwitten. Ook is het belangrijk dat je niet te laag gaat zitten qua calorieën voor langere tijd. Doe je dit, dan zal het metabolisme/verbranding van je lichaam vertragen waardoor je minder snel zult afvallen. 

De functies van eiwitten en vetten:

Eiwitten en vetten hebben beide verschillende functies voor het lichaam.

Vetten worden voornamelijk gebruikt als brandstof, eiwitten worden voornamelijk gebruikt als bouwstof.

Het meer/minder binnenkrijgen van vetten heeft dan ook andere consequenties als het meer/minder binnenkrijgen van eiwitten.

Vetten:
Vetten komen ook in je lichaam voor in de vorm van lichaamsvet. Wil je afvallen, dan wil je juist je lichaamsvet verminderen.

Krijg je minder vetten binnen vanuit de voeding, dan zal je lichaam meer lichaamsvet gebruiken om dit tekort aan te vullen. Je zult dan sneller lichaamsvet verliezen. Je zal dan sneller afvallen.

Krijg je meer vetten binnen vanuit de voeding, dan is het niet nodig voor je lichaam om lichaamsvet te gebruiken en zal je minder lichaamsvet verliezen. Je zal dan minder snel afvallen.

Echter bevatten vetten ook veel nuttige voedingsstoffen. Wijk daarom niet teveel af van je schema.

Eiwitten:
Je lichaam is grotendeels opgebouwd vanuit eiwitten.
Het is dan ook belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen vanuit de voeding zodat je lichaam nieuwe cellen kan aanmaken.

Je lichaam gebruikt eiwitten ook om spierschade te herstellen en meer spiermassa aan te maken.
Spieren zijn namelijk ook opgebouwd vanuit eiwitten.

De spieren zijn het deel van je lichaam wat de meeste energie (calorieën) verbruikt.
Hoe meer spiermassa je hebt, des te meer calorieën zal je lichaam gebruiken.
Hoe meer calorieën je verbruikt, des te makkelijker zal je afvallen.

Hoe hangt dit samen met de consumpties van eiwitten vanuit de voeding?

Krijg je teveel eiwitten binnen vanuit de voeding, dan zal je ook extra calorieën binnenkrijgen. Het afvallen zal dan iets langzamer gaan. Ook kunnen teveel eiwitten ervoor zorgen dat je lichaam meer insuline aanmaakt waardoor de vetverbranding gestopt wordt en je uit ketose raakt. 

Krijg je te weinig eiwitten binnen vanuit de voeding, dan kan je lichaam zich minder goed herstellen. Het lichaam zal dan eiwitten wegpakken op de plek waar deze het minst benodigd zijn. Dit zal gebeuren in de vorm van spiermassa-verlies.

Het is belangrijk dat dit niet gebeurd. Want; hoe minder spiermassa je hebt, des te minder calorieën zal je lichaam gebruiken. Met als gevolg dat je steeds langzamer zult afvallen.

Probeer daarom niet teveel af te wijken van het schema.

Om terug te komen op het afwijken van het schema.

Wil je afwijken van het schema, hou dan goed rekening met de voedingstoffen die je dan meer/minder binnen krijgt.

Het is niet erg om af en toe iets minder vetten binnen te krijgen, je zal dan sneller afvallen. Ga echter niet alle vetten vermijden. Je lichaam heeft vetten nodig als energiebron.

Merk je dat je energieniveau minder wordt, dan krijg je te weinig calorieën binnen!

Het is vooral belangrijk dat je de eiwitten binnenkrijgt. Krijg je deze niet voldoende binnen, bestaat de kans dat je spiermassa verliest. Dit zal ervoor zorgen dat het afvallen moeilijker wordt. Krijg je teveel eiwitten binnen, dan kun je uit ketose raken. 

Verder is het nog belangrijk om voldoende vezels binnen te krijgen voor een goede stoelgang. Deze zitten in lijnzaad en groenten. Ook zijn de vitamines en mineralen belangrijk voor een goede gezondheid.

Waar in zitten welke voedingstoffen?

Hieronder heb ik per categorie beschreven welke voedingsstoffen er in zitten. Dit zijn alle categorieën. Het kan zijn dat jouw persoonlijke schema niet alle categorieën bevat (bijvoorbeeld de mct olie of de whey). Je hoeft deze dan ook niet te pakken.

Heb je de Whey wel in je schema staan? Dan is het de bedoeling dat je deze elke dag pakt. Deze is belangrijk omdat deze voornamelijk eiwitten bevat.

Heb je de mct olie in je schema staan? Dan heb ik voor jou berekend hoeveel je ervan kunt pakken. Houdt deze hoeveelheid aan. Op het flesje staat namelijk 15 ml, per dag. Dit zal teveel zijn. Heb je genoeg energie? Dan kun je ervoor kiezen om de mct olie niet te pakken, deze bevat immers alleen vetten. Je krijgt dan minder calorieën binnen en zult dan sneller afvallen. 

Lijnzaad: Voornamelijk Vetten en vezels.

Avocado: Vetten, vitamines, mineralen en vezels.

Eieren: Eiwitten en vetten.

Zuivel: Eiwitten en vetten.

Olie (om vlees/vis in te bakken: Puur vetten.

Zuivel: Vetten en eiwitten.

Groenten: Vitamines, mineralen en vezels. (belangrijk!)

Mager vlees/vis: Voornamelijk eiwitten. (belangrijk!)

Vette vis/vlees: Eiwitten en vetten.

Noten, pitten zaden: Voornamelijk vetten.

MCT Olie: puur vetten.

Whey/eiwit-shake: voornamelijk eiwitten (belangrijk!)