Gyros a la gezond <3 Smullen dus <3
Ingrediënten (voor 2 personen):
Voor het marineren van het vlees:
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel oregano
1 theelepel uienpoeder
½ theelepel kaneel
½ theelepel komijn (gemalen)
½ theelepel tijm (gemalen)
½ theelepel knoflookpoeder
1 theelepel fijn zeezout
vers gemalen zwarte peper naar smaak
3 eetlepels olijfolie
Voor de saus:
2 eetlepels griekse yoghurt
½ komkommer
2 a 3 teentjes knoflook
½ theelepel gedroogde dille of een handje verse fijngesneden dille
zout en vers gemalen peper
Overige ingrediënten:
300 gram varkensfiletlapjes/kipreepjes
1 ijsbergsla
2 uien
Bereiding:
1. Maak eerst de marinade door alle kruiden en specerijen te mengen met de olie.
2. Snijd de varkensfiletlapjes/kip in smalle reepjes en roer deze goed door de marinade. Zet het vlees minimaal 1 uur in de koelkast.
3. Schep 2 eetlepels griekse yoghurt in een kom en pers de knoflook erboven. Voeg dille en zout en peper naar smaak toe.
4. Schil de halve komkommer en rasp deze. Knijp het vocht goed uit de komkommer.
5. Roer de komkommer door de Griekse yoghurt.
6. Snijd de uien in ringen en bak deze in een eetlepel olijfolie. Zodra ze gebakken zijn houd je ze warm in aluminiumfolie.
7. Vet de koekenpan licht in (in de marinade zit namelijk ook al olie).
8. Bak het vlees in een paar minuten gaar (de dunne reepjes hebben maar kort nodig). Roer regelmatig.
9. Trek de buitenste bladeren van de ijsbergsla en leg op ieder bord 2 blaadjes op elkaar.
10. Vul de slabladeren met het vlees, schep er de gebakken ui op en een eetlepel saus.
11. Knip met een schaar de buitenkant van de bladeren zo af dat ze helemaal vierkant zijn en vouw ze nu als een envelop dicht.
12. Voor het echte fastfood-gevoel wikkel je er een stuk aluminiumfolie omheen gevolgd door een servet. Je kan de slabladeren ook open laten.