Ben ik in Ketose?

Wanneer je net start met ketogeen eten, zal je een/enkele dag(en) een energie dip ervaren. Na een of meerdere dagen zul je merken dat je weer meer energie krijgt. Op dat moment heeft je lichaam de omschakeling gemaakt naar vetverbranding en ben je in ketose.

Ketose en Ketostix

Met Ketostix kun je meten of je in ketose bent door het ketonen gehalte in je urine te meten. Het ketonen gehalte kan omlaag gaan/(je kunt uit ketose raken) door inname van koolhydraten, suikers (en teveel eiwitten). Dit komt omdat je bloedsuikerspiegel dan omhoog gaat en je lichaam hier op reageert door insuline aan te maken. De insuline zal ervoor zorgen dat de vetverbranding gestopt wordt (Een hoog insuline gehalte verteld het lichaam dat er koolhydraten beschikbaar zijn als energiebron en het kostbare lichaamsvet=reserve-energie zal bespaard worden). Daardoor zal het ketonen gehalte afnemen in je bloed (er worden immers geen vetten meer omgezet in ketonen). Ook als je niets eet zal je in ketose komen, dit komt omdat je lichaamsvet omgezet wordt in ketonen. De ketostix meten niet alleen de ketonen die ontstaan doordat vetten uit de voeding omgezet worden in ketonen. De ketostix meten alle ketonen, dus de ketonen die komen vanuit zowel de vetten in de voeding als ook de vetten die komen vanuit het verbranden van lichaamsvet. Hierdoor zijn ketostix ook een handig hulpmiddel om te meten of je gevoelig bent voor bepaalde stoffen zoals zoetstoffen. Sommige zoetstoffen (indien je hier gevoelig voor bent) kunnen ervoor zorgen dat je lichaam insuline aanmaakt en hierdoor het ketose-proces stoppen

Wil je testen of je gevoelig bent voor een product/zoetstoffen? Meet dan met de ketostix. Ben je in ketose? Eet/drink dan het product/zoetstoffen die je wilt testen, en meet 30 minuten later nog eens. Ben je dan niet meer in ketose? Dan weet je dat je gevoelig bent voor het product/die zoetstoffen, en kun je deze beter vermijden. Ben je nog steeds in ketose? Dan ben je waarschijnlijk niet gevoelig voor dat product/zoetstof.

Hoe donkerder de ketostix kleuren, des te hoger het ketonen gehalte. Het is echter niet belangrijk hoe donker de ketostix kleuren. Zolang deze verkleurt ben je in ketose. Wanneer je veel vocht drinkt, kan dit er ook voor zorgen dat de kleur minder donker is omdat de ketonen dan verdeeld zijn over meer vocht en de concentratie lager is.

Ik raad aan de ketostix van het merk Bayer te gebruiken. Deze schijnen beter te werken dan ketostix van andere merken.

Let op; met de ketostix kun je alleen de eerste paar weken door middel van urine meten of je in ketose bent.

Hoelang je in ketose bent, des te beter wordt je lichaam in het gebruiken van ketonen als energiebron. Dit betekend dat de ketonen gebruikt worden als brandstof en niet meer in je urine terecht komen.

Ben je langere tijd bezig en wil je meten of je in ketose bent? Dan zou je de ketonen in je bloed kunnen meten.