MCT(olie)

Wat is MCT?

MCT staat voor Medium-Chained-Tryglyceride, oftewel middellange vetzuurketens. Er worden verschillende voordelen toegekend aan MCT (olie). Deze  worden snel door het lichaam omgezet worden in energie, in de vorm van ketonen. Deze ketonen zorgen ervoor dat je hersenen snel en langdurig energie krijgen. Hierdoor zullen je mentale prestaties verbeteren en je meer gefocust en helderder voelen.  De calorieën van de MCT olie worden niet (snel) opgeslagen als vet. MCT olie stimuleert zelfs de vetverbranding, vooral het vet om de middel en het buikvet. Bovendien helpt het bij afvallen doordat het de eetlust remt. Ook helpt MCT olie spiermassa te behouden tijdens het afvallen.

MCT en vetverbranding

Echter bevat MCT olie ook calorieën het is namelijk puur vet. MCT bevat 9 kcal per gram of ml. Je lichaam slaat de calorieën uit de MCT niet snel op als lichaamsvet. Maar je lichaam zal wel eerst deze calorieën gebruiken, voordat je lichaam jouw eigen lichaamsvet als energiebron gaat gebruiken.

MCT kan handig zijn als je net gaat starten met keto. Je lichaam kan op het begin nog moeite hebben om voldoende energie te halen vanuit lichaamsvet. MCT levert sneller en makkelijker energie voor je lichaam. Het voordeel van het gebruiken van MCT olie is dat je extra energie krijgt. Het nadeel is dat je daardoor minder lichaamsvet zal gebruiken.

Wil je MCT olie gebruiken, dan zou je de hoeveelheid ml aan kunnen houden die in je schema berekend is bij olie. Wil je meer MCT gebruiken, dan kan dat ook. Hou er wel rekening mee dat je dan extra calorieën binnenkrijgt.

Vooral wanneer je net start met keto en weinig energie hebt, kan het handig zijn MCT olie te gebruiken. Ben je eenmaal goed gewend aan keto, dan heb je de MCT olie waarschijnlijk niet meer nodig.