Recepten01

Deelnemers en inzendingen “Recepten-Win-Actie” Januari

Let op: De hoeveelheden dien je aan te passen naar jouw eigen persoonlijke behoeften. Je kunt de hoeveelheden aanhouden van jouw persoonlijk keto voedingsplan. 

Sommige gerechten zullen iets meer koolhydraten bevatten. Bijvoorbeeld vanwege groenten die hoger zijn qua koolhydraten/suikers (zoals Ui, wortel etc).  Kijk hiervoor naar de voedingswaarden van de groenten in het lijstje in je voedingsplan. 

Wat betreft het gebruik van zoetstof; de een is hier gevoeliger voor dan de ander. Bij de veel-gestelde-vragen op het leden-gedeelte, vind je hier meer info over.

Smakelijk!

Pompoen platbrood

Recept van: Sheila  Willeboordse

Ingrediënten:

Geraspte belegen kaas 35 g
Parmezaanse kaas geraspt 35 g
Pompoenpitten meel 40 g
Lijnzaad meel 15 g
Zout snufje
Ei maat M

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor 200 graden C
Meng de ingrediënten tot een deeg.
Neem een bakpapier en leg daarop het deeg en druk het
Net zo plat als je wilt hebben.
Leg in de oven voor 15-20 min
Klaar is je platbrood

 

Eventuele Toelichting:

Pas de hoeveelheid aan, aan wat je volgens je voedingsplan mag hebben.

 

Keto cheesy crackers

Recept van: Sheila Willeboordse

Ingrediënten:

Amandelmeel 60 g
Parmezaanse kaas 60 g
Water 2 tl

 

Bereiding:

Meng de twee vaste ingrediënten in een foodprocessor,
Doe er 1 tl water bij, evt indien nodig 2 e tl toevoegen.
Meng in de FP tot je een rommelig deeg hebt.
Haal het deeg uit de FP en doe het in een kom waar je er een bal deeg van maakt.
Tussen 2 bakpapieren rol je er een dunne lap van, snijdt het dan in vierkantjes, je kunt er gaatjes in prikken voor “the looks”.
Evt versieren met sesamzaadjes of id.
Leg het vervolgens in de magnetron en zet ‘m aan op 1 minuut op vol vermogen. Herhaal evt 1 minuut,( in mijn magnetron is dit nodig).
Laat minstens 10 minuten afkoelen, dan kun je ze pas breken.
Smakelijk!

 

Eventuele Toelichting:

Elke magnetron heeft niet perse hetzelfde wattage op vol vermogen.
Speel daarom met de tijd en probeer wat jouw magnetron doet.

Ik vind ze niet voldoende knapperig na de magnetron en doe ze nog 3 minuten in de airfryer op 160 graden C.

 

Gerookte kip salade

Recept van: Sigrid  Potze

Ingrediënten:

Gerookte kip in reepjes
Ei
Komkommer
Tomaatjes
Paprika’s
1/2 rode ui
Rucola
Griekse yoghurt
Zaanse mayonaise
Peper
Himalaya zout
Knoflookpoeder
Sambal

 

Bereiding:

Ei koken en af laten koelen en klein snijden
Komkommer, tomaatjes, de paprika’s en 1/2 rode ui fijn snijden
In een schaal de kip mengen met de fijn gesneden komkommer, tomaatjes en paprika’s en de rucola
Dressing maken van 1 eetlepel Griekse yoghurt, 1 eetlepel Zaanse mayonaise, peper, Himalaya zout, knoflookpoeder en sambal
Dressing door de kip-rauwkost-rucola mengen
Als laatste het klein gesneden ei erdoor mengen
Eet smakelijk

 

Eventuele Toelichting:

Ook lekker met tonijn uit blik

 

Courgettine Carbonara

Recept van: Sigrid  Potze

Ingrediënten:

Courgettine
Spekjes (mager)
Kastanje champignons
Knoflook tenen
Ui
Avocado
Ei
Peper en zout
Tomaatjes
Grana padano

 

Bereiding:

Spekjes uitbakken en uit de pan halen
In heel klein beetje vet van de spekjes ui bakken met kastanje champignons en op laatst 2 geperste knoflook teentjes erbij doen
Avocado pureren met een ei en peper en zout
Courgettine in pan mengen met de spekjes en ui-champignons
Dan de saus erbij en ongeveer een minuut verwarmen
Serveren met wat tomaatjes erover en geraspte grana padano
Eet smakelijk

 

Eventuele Toelichting:

Ook lekker met kipfilet stukjes erdoor

 

Bloemkool broccoli schotel met kip

Recept van: Sigrid Potze

Ingrediënten:

Bloemkool in roosjes
Broccoli in roosjes
Kipfilet
Bacon of spekjes
Kruidenroomkaas
Kookroom
Peper
(Himalaya) zout
Chili peper

 

Bereiding:

Bloemkool en broccoli net aan haar koken
Kipfilet in stukjes snijden en naar eigen smaak kruiden en gaar bakken
Beetje bacon of spekjes bakken (of streaky bacon in stukjes snijden)
Alles in een ovenschaal mengen
Saus maken van kruidenroomkaas en kookroom en peper,Himalaya zout en chili 🌶 en door groenten-kip-bacon mengen
10 a 15 minuten afbakken in een voorverwarmde oven van 200 graden
Eet smakelijk

 

Eventuele Toelichting:

Dezelfde saus en bereidingswijze is ook erg lekker met spruitjes en kipfilet en bacon of met spruitjes en rookworst

 

Pizza van wortelen stamppot

Recept van: Monique Dassen

 

Ingrediënten:

Restje wortelenstampot gemaakt van romanesco en wortelen met uien.
2 eieren en gemalen lijnzaad

 

Bereiding:

Stamppot gemengd met de eieren en lijnzaad. Uitsmeren op bakpapier.
20 minuten bakken op 180 graden in de oven.  Daarna beleggen met gemalen tomatenblokjes uit blik die je gekruid hebt met Italiaanse kruiden. En dan alles wat je lekker vindt op de pizza . Dan nog eens 10 minuten op 200 graden. Langer als nodig. Bodem was een beetje zacht, maar de smaak was echt lekker

 

Eventuele Toelichting:

 
 

Kip/groenteschotel

Recept van: Maud Lommen

Ingrediënten:

Voor ca 4 personen 4 kipfilets 3 paprika’s, 1glas gesneden champignons, 1 groot glas groene bonen, 2 rode uien, 1 blik tomatenblokjes, 1 zakje geraspe kaas en italiaanse kruiden.

 

Bereiding:

Sniij de kipfilet in blokjes en bak deze in de olijfolie, voeg daarna toe de uitgelekte boontjes en champignons, de paprika’s gesneden in blokjes of reepjes, de gesneden uien en de tomatenblokjes uit blik. Daaroverheen een eetlepel italiaanse kruiden. Als het geheel gaar is doe je de geraspe kaas eroverheen. Nog een minuut of 5 latengaren en klaar.

 
 
 
 

Chaffles met beleg

Recept van: Angela Ring

Ingrediënten:

 1 ei, 3 el amandelmeel,  1 el (suikervr) mayo, 1/4 tl bakpoeder en 1 tl water

 

Bereiding:

Lekkere simpele lunch. Chaffle met ham kaas en komkommer.

Voor de chaffle meng 1 ei, 3 el amandelmeel,  1 el (suikervr) mayo, 1/4 tl bakpoeder en 1 tl water door elkaar en doe dit in je wafelijzer.
Als de wafels klaar zijn lekker beleggen met kaas, ham en komkommer.

 

Eventuele Toelichting:

Elk beleg wat keto proof is kan op deze chaffles!

 

Hartige keto muffins met een beetje pit 😉

Recept van: Kelly Overmars

 

Ingrediënten:

3 Eieren
3 Zongedroogde tomaten
100 gr geraspte oude kaas
150 gr Amandelmeel
1 tl Bakpoeder
1 tl Spaanse peper
Klompje Roomboter 20 gram ongeveer

 

Bereiding:

Snij de tomaatjes klein
Meng alle ingrediënten in een schaal
Vul de vormpjes met het mengsel

Zet voor 20 minuten in de oven op 180 graden
Variatietip: eventueel met vlees, kip, gehakt.

Makkelijk eitje

Recept van: Karin Hamminga

Ingrediënten:

2 eieren geklutst. Snoeptomaatjes in stukjes. Handje gerookte kipfilet. Kruiden naar smaak. Plakje cheddar in stukjes.

 

Bereiding:

Eitjes klutsen. Alle ingrediënten er in. In koekenpan beetje roomboter verwarmen. Eiermengsel er in en langzaam laten stollen. Daarna even omkeren en kort de bovenkant bakken. Op een bord laten glijden. Heerlijk met een lekkere salade. Eet smakelijk!

Duivelse kip 😈🐔

Recept van: Sissi  Jespers

Ingrediënten:

280gr kipfilet
30gr roomkaas
5el tomatensaus
2 el ingelegde jalapeno
Peper en zout

 

Bereiding:

Vet een ovenschaal in met boter.
Leg hierop de kipfilet.
Die de roomkaas, slagroom en tomatenpuree in een kommetje en meng goed.
Hak de jalapeno’s en meng eronder.
Kruid met peper en zout
Smeer de kip in met het mengsel en schuif in de oven tot de kip gaar is.
(200graden +- 20min)

tomaat-mozzarella kerstprikkers

Recept van: René Ploum

Ingrediënten:

Mini mozzarella kaasbolletjes
Cervelaat of Salamiplakjes
Tomaatjes
Komkommer
Prikkers

 

Bereiding:

Maak met een dunschiller lange linten van de komkommer (dus in de lengte schaven)
Nu kun je de prikkers “bouwen”:
Simpelweg de tomaat, Cervelaat en bolletje mozzarella erop prikken en als laatste de komkommer. De komkommer eerst wat breder vouwen en dan steeds kleiner, zodat je een denneboompje krijgt.
Alles in een mooie schaal en klaar is kees!

Aardbeien Mascarpone

Recept van: Dymphy Schlijper

Ingrediënten:

125 ml slagroom
10 aardbeien
2 el mascarpone
walden farm Caramel syrup (koolhydraatarm) of caramel saus.

 

Bereiding:

Klop de slagroom op en voeg een beetje zoetstof naar smaak toe
begin met 2 eetlepels slagroom op de bodem
voeg een paar klein gesneden aardbeien toe
voeg daarna een scheutje caramel syrup (koolhydraatarm) of gewone caramel saus toe
vervolgens 1 lepel mascarpone
daarna een beetje slagroom
eindig het dessert met nog een paar aardbeien.

Aubergine schotel

Recept van: Nathalie Koole

Ingrediënten:

2 aubergines
Fles pasta met basilicum (Lidl 3,8 KH per 100 gram)
500gram gehakt
1 ui
3 teentjes knoflook
200gram feta

 

Bereiding:

Snijd de ui pers de knoflook. Olie in de pan ui en knoflook er in. Ondertussen de aubergines in blokjes snijden. Gehakt bij de ui en knoflook gaat rullen. Aubergine erbij doen en de tomatensaus. Lekker laten pruttelen totdat de aubergine gaat is. Als laatste de feta verkruimelen erdoorheen roeren.

 

Eventuele Toelichting:

Recept is voor 4 personen de kinderen vinden dit een van de lekkerste recepten.

 

Heerlijke grote pan soep

Recept van: Judith Koks

Ingrediënten:

• 1 (middel) grote flespompoen
• 500 gram pastinaak
• Kleine knolselderij of een halve (middel) grote
• Ca 300 gram wortels
• Ca 600 gram champignons
• 4 flinke uien of evt (deels) vervangen door prei
• 400 gram volvette kokosmelk
• Knoflook naar smaak (ik gebruik meestal 4 tenen)
• Ca 3 a 4 bouillon blokjes (kip of groente) of evt. verse bottenbouillon als je die hebt (of zin om te maken 😉 )
• Zout en peper naar smaak

 

Bereiding:

Ui en knoflook even fruiten, dan de rest van de groente in blokjes/stukjes toevoegen, water toevoegen zodat de groente net niet helemaal onder water staat en bouillon blokjes erbij, ca half uurtje doorkoken, kokosmelk erbij en dan pureren en op smaak brengen met peper en zout. Eventueel als de soep te dik is nog wat water toevoegen maar ik vind hem het lekkers als hij niet te dun is.
Ook heerlijk met in (verse) kruidenboter gebakken champignons er in!

Marokkaanse tagine gehaktballetjes in tomatensaus met ei.

Recept van: Hind sou

Ingrediënten:

3 el olijfolie
300 gr rundergehakt
Zout/peper naar smaak
2 th komijnpoeder
2 th paprikapoeder
Bosjes koriander/platte peterselie
2 teentjes knoflook
1 klein uitje (veel kh)
3 verse tomaten geraspt
4 eieren

 

Bereiding:

3 el olijfolie in een tagine op een middelvuurtje plaatsen.
Geraspte ui, 1 knoflook, tomaten en de helft van alle kruiden toevoegen. Even laten pruttelen.

Het gehakt kruiden met de overige kruiden en kleine balletjes van vormen.

Gehakt bij de tomaten mengsel toevoegen en even laten sudderen.

Met een el 4 kuiltjes maken tussen het gehakt en daar de eitjes in breken.

de eieren gestold zijn is het gerecht klaar.

Ontbijtje Rita

Recept van: Rita Lenzen

Ingrediënten:

2 eieren, 2 tomaten, 100 gram broccolli, oregano en peper.

 

Bereiding:

Tomaten en brocolli in  boter bakken. (de hoeveelheid boter wat je mag hebben, of de helft wegens vlees bakken in de avondeten) Als de brocoli bijna gaar is, dan 2 geklopte eitjes toevoegen. Op een voorverwarmd bord leggen en toevoeging erover: oregano en peper.

 

Eventuele Toelichting:

Ik heb er geen boter aan het ontbijtje toegevoegd, omdat ik die 6 gram nodig had voor het avondeten voor het braadvlees.

Taco rol

Recept van: Dymphy Dymphy Schlijper

Ingrediënten:

INGREDIËNTEN VOOR 2 ROLLEN
150 ml Griekse yoghurt 10%
2 eieren
50 geraspte kaas
kokosolie of vloeibare bak boter
250 gram rundergehakt
250 gram champions
1 ui
snufje zout en peper
snufje kerriepoeder
snufje paprikapoeder
1 teentje knoflook
2 el Eu­ro­ma Mexi­caan­se bo­nen­krui­den
2 el Eu­ro­ma Mexi­caan­se ta­co krui­den
4 plakken cheddar
eventueel eigengemaakte knoflooksaus of een andere saus met weinig tot geen koolhydraten.

 

Bereiding:

BEREIDINGSWIJZE DEEG
Voor verwarm de oven op 180 graden
Meng de 150 ml Griekse yoghurt 10%, geraspte kaas en de eieren in een kom
Doe dit mengsel op een vel bakpapier op een bakplaat dun uitstrijken
Bak dit 20 minuten af op 180 graden tot dat het goud bruin van kleur is.
BEREIDINGSWIJZE GEHAKT VULLING
Pak een braadpan en doe er 1 el kokosolie in of andere bak/braad olie
Doe het gehakt in de pan en braadt dit aan
Ondertussen snij je de champions in vieren en de uien in stukjes
Voeg de groente bij het gehakt en braad alles gaar
Ondertussen doe je de knoflook persen, deze doe bij de rest in de pan
Daarna voeg je de kruiden toe aan het gerecht. (even zelf proeven of het genoeg op smaak is, anders kun je er wat extra kruiden aan toevoegen)
DE TACO ROL MAKEN
Snij het deeg in tweeën, in de verticale weg
Leg er 2 plakjes cheddar op
Doe er eventueel een sausje op
Doe een helft op het bord en vul dit met gehakt
Hierna rol je hem op en snij je hem door midden.
Smakelijk eten!

Vanille kaneel wafels

Recept van: Dymphy Schlijper

Ingrediënten:

INGREDIËNTEN VOOR 8 WAFELS
8 scheppen vanille cream eiwit poeder
4 el amandelmeel
snufje bakpoeder
8 el ongezoete sojamelk
4 el Griekse yoghurt
4 eieren
3 el boter
2 el kaneel (eventueel meer als je van kaneel houdt)
Paar druppels vloeibare stevia (hoeft niet perse)

 

Bereiding:

Van deze ingrediënten maak je een heerlijk mengsel en dan hoef je ze alleen nog maar te bakken zoals een echte wafel.