Bij het volgen van een ketogeen dieet, is het belangrijk om je koolhydraat en suiker- inname zoveel mogelijk te beperken.

Een richtlijn die vaak gehanteerd wordt is; “Alles onder de 5 gram koolhydraten per 100 gram is keto geschikt.”

Deze richtlijn ligt echter iets genuanceerder.

Dit hangt namelijk ook af van de portie grootte.

2 voorbeelden

Voorbeeld 1. Stel je drinkt een sapje met met 3 gram suikers per 100 gram. En je drinkt hier 300 ml van. Dan krijg je 3 x 3 = 9 gram suikers door binnen.

Voorbeeld 2. Stel je wilt een kruidenmix gebruiken die 20 gram suikers per 100 gram bevat. En je wilt hier 20 gram van gebruiken. Dan krijg je 20 x 0.20 = 4 gram suikers binnen. Gebruik je deze kruidenmix voor een portie eten voor 4 personen. Dan krijg je vanuit de kruidenmix maar 4/4=1 gram suikers binnen.

Zo zie je dat je vanuit dat glas sap 9 gram suikers binnen krijgt, terwijl het “maar” 3 gram suikers per 100 gram bevat. Vanuit de kruidenmix met 20 gram suikers per 100 gram, zul je bij het eten van 1 portie, maar 1 gram suikers binnen krijgen.

Kijk dus naar het aantal grammen koolhydraten/suikers per 100 gram, maar houd ook rekening met de hoeveelheid die je hiervan eet. Het gaat er namelijk om hoeveel koolhydraten/suikers je in totaal binnen krijgt.

Ook hier geld weer; Het is belangrijk dat de gedachtegang en logica er achter helder wordt. Op die manier vergroot je je kennis en bewustwording en dan leer je ook echt een gezonde leefstijl die je kunt blijven volhouden.