De voorbeeldindelingen en variaties

Om jou op weg te helpen, staan er achter in jouw voedingsplan al enkele voorbeelddagindelingen. Aan de hand van deze voorbeelddagindelingen kun je makkelijk variaties maken. Dit heb ik hier uitgelegd: Download bestand “variaties maken van dagindelingen”

 

Algemene tips

Wanneer je gaat starten met het Ketose-dieet, zal het niet allemaal in 1 keer helemaal goed gaan. Dit is niet erg. Het is belangrijk dat je een start maakt. Elke stap in de goede richting is een verbetering. Naarmate je langer bezig bent, zal het steeds beter en makkelijker gaan.

Je kunt de recepten eenvoudig houden, door groenten te combineren met vlees/vis naar keuze. Omdat je groenten onbeperkt kunt eten hoef je deze niet af te wegen. Over het algemeen geldt; hoe meer groenten, hoe beter.

Groenten kun je op meerdere manieren bereiden. Dit heeft echter wel invloed op de voedingswaarden van de groenten. Wanneer je groenten wokt in olie, zullen deze veel meer calorieën bevatten. Olie bevat namelijk de meeste calorieën per 100 gram van alle producten. Wok je groenten, dan zal je meer calorieën binnen krijgen dan op je voedingsplan vermeldt staan. Je zal dan langzamer afvallen.

Groenten kun je het beste stomen, op die manier blijven de meeste vitaminen behouden. Een makkelijke en gezonde optie zijn diepvries groenten. Omdat deze vlak na het oogsten worden ingevroren, blijven de vitaminen langer behouden. Je hoeft ook minder vaak boodschappen te doen omdat de diepvries groenten langer goed blijven. De diepvries groenten zijn al gesneden, dit scheelt in de voorbereidingstijd. Een makkelijke en snelle manier om de diepvries groenten te bereiden; Ontdooi de diepvriesgroenten door deze in warm water te leggen. Het water zal al snel koud zijn, giet de groenten af en leg ze vervolgens nogmaals in warm water. Als de groenten ontdooit zijn, kun je deze stomen. Hoe korter je de groenten stoomt, hoe meer vitamines behouden blijven.

Heb je nog geen stoompan? Bij Ikea kun je voordelig een stoompaninzet kopen. Deze kun je op een normale pan zetten. In de normale pan doe je dan een laagje water. Je zet de stoompaninzet op de normale pan. De deksel die op de normale pan past zet je op de stoompaninzet. Hier verkrijgbaar:https://www.ikea.com/nl/nl/p/klockren-stoompaninzet-roestvrij-staal-00459277/

Het vlees/vis kun je het gewicht van je schema aanhouden. Als je voor meerdere personen wilt koken, kun je alles samen koken. Zolang je maar onthoud welk stuk vlees van jou is. Je kunt ook voor meerdere dagen koken. Kook je voor 2 dagen, kun je 2 keer het gewicht bereiden. Als je het dan over 2 dagen verdeeld, klopt het ook.

Uit de categorie zuivel, kun je de kaas gebruiken om smaak te brengen aan het gerecht. Bijvoorbeeld door roomkaas te gebruiken in een sausje. Geraspte kaas voor over een ovenschotel. Of een sausje op basis van (Griekse) yoghurt. Kook je voor meerdere personen. Dan zou je meer kunnen gebruiken dan in je schema staat. Stel je kookt voor 4 personen en je hebt 50 gram aan kaas in je schema. Dan zou je 200 gram kaas kunnen gebruiken en zelf ¼ deel van het gerecht kunnen eten. Dan klopt het ook ongeveer qua calorieën en voedingsstoffen.

Koken voor het hele gezin. Wanneer de rest van het gezin wel koolhydraten wilt eten. Zou je gewoon vlees/vis en groenten kunnen maken en de koolhydraat maaltijd (aardappelen, rijst, pasta etc) appart kunnen maken. Voor veel gerechten zijn er ook koolhydraat arme vervangers. Denk hierbij aan: courgette pasta, bloemkoolrijst, brocolli rijst, Adams Brot.

Met ei kun je vele gerechten maken, bijvoorbeeld een omelet met groenten. Deze kun je eenvoudig maken door een zakje voorgesneden groenten te gebruiken. Je kunt het ei dan beste los in een kom opkloppen. Vervolgens meng je er voorgesneden groenten doorheen. Dit mengsel schud je dan in de pan.

Wanneer je maar 1 ei in je schema hebt, zou je er ook voor kunnen kiezen om meerdere eieren op 1 dag te gebruiken en hier een gerecht mee te maken. Dit gerecht zou je dan kunnen verdelen over meerdere dagen. Stel je hebt 1 ei in je schema, zou je een omelet kunnen maken met 2 eieren en deze verdelen over 2 dagen. Je zou het omelet ook in 1 dag kunnen eten en de dag daarna het ei weglaten.

Heb je avocado in je schema staan en wil je deze niet elke dag eten? Je mag ipv 50 gram avocado ook 1 ei extra pakken.

Zoals ik al eerder vermeld heb, Olie bevat de meeste calorieën per 100 gram van alle producten. Dit komt omdat olie puur vet is. Vet bevat per 100 gram 900 kcal. Wanneer je veel olie gebruikt, zal je al snel veel calorieën binnen krijgen. Hierdoor zal het afvallen langzamer gaan wanneer je veel olie/vet/boter gebruikt bij het bereiden van de gerechten. Wanneer je een pan met een goede anti-aanbak laag gebruikt zal je minder olie nodig hebben bij de bereiding van de gerechten. Merk je dat het eten aan de pan gaat plakken, of worden de gerechten te droog? Dan zou je ook een klein beetje water toe kunnen voegen. Water bevat 0 kcal.

 

Voorbeeldindeling van Ilse.

Om je alvast op weg te helpen, een voorbeeld indeling van Ilse. Je zou deze indeling ook kunnen gebruiken met jouw voedingsplan. Uiteraard zul je alleen de producten kunnen gebruiken die in jouw voedingsplan staan. (Heb je bijvoorbeeld geen whey, neem deze dan niet).

Je kunt alles aanpassen naar je eigen hoeveelheden uit je voedingsplan:
Ontbijt:
– Griekse yoghurt ? (halve portie van mijn kolom “zuivel”)
– Lijnzaad
– Halve schep Whey
Tussendoor:
– Portie nootjes
Lunch:
– 250 gram salade ? (komkommer-tomaat)
– 1 ei
– Fetakaas/geitenkaas (de andere helft van de kolom “zuivel”)
– Halve avocado
– Spek/ham/bacon (dus uit de “vette” kolom)
– Peper etc.
Diner:
– 250 gram groente ? (meestal groene groente)
– Portie kip of kabeljauw (“magere” kolom).
Dit doe ik meestal samen roerbakken met lekkere kruiden en verse knoflook, groene pesto etc. Dus snel en makkelijk ??

Niet te moeilijk maken.
Ontbijt, lunch en tussendoortje zijn meestal hetzelfde ivm gemak.
Bij het diner varieer ik dagelijks met groenten en vis/vlees.