In veel populaire diëten worden de maaltijden vervangen door shakes. Mensen vallen vaak veel af in korten tijd. Bovendien zijn deze diëten makkelijk omdat je geen maaltijden hoeft te koken en de shakes vaak verkrijgbaar zijn in allerlei lekkere smaken. Maar is dit wel een gezonde manier om af te vallen? Is dit effectief voor de langer termijn? En wat zit er eigenlijk in deze maaltijdvervangers?

Maaltijdvervangers zijn vaak niet uitgebalanceerd, ze bevatten vaak te weinig vezels, te weinig eiwitten, te weinig goede vetzuren of te veel suikers. Niet alle producten zijn geschikt om alle 3 de maaltijden te vervangen. Zeker niet op de lange termijn. Je kunt immers niet eeuwig op shakes blijven leven. Je krijgt vaak ook te weinig calorieën binnen waardoor je naast vet ook veel spiermassa verliest. Wanneer je dan stopt met de maaltijdvervangers en weer terug gaat naar je oude voedingspatroon is de kans groot dat je het verloren gewicht al weer snel aan komt. Bovendien is het veel gezonder om de voedingstoffen vanuit echte voeding te halen. Je kunt dus veel beter afvallen door middel van een voedingspatroon die je voor langere tijd vol kunt houden.

Ook zijn er tal van pillen op de markt verkrijgbaar die zouden helpen om sneller vet te verbranden. Dit zijn vaak stimulanten die je hartslag verhogen zodat je meer calorieën verbrand. Wat er echter niet bij verteld wordt is dat deze pillen je hart onnodig zwaar belasten. Hier merk je op de korte termijn niks van, maar wanneer je ouder wordt zul je hier de prijs van betalen.

Het is veel zinvoller en gezonder om de oorzaak van het probleem bij de bron aan te pakken door middel van een gezond en natuurlijk voedingspatroon die bijdraagt aan een betere gezondheid en ook op de lange termijn vol te houden is. Haal de voedingstoffen die je lichaam nodig heeft uit echte en natuurlijke voeding. Dit is beter voor je gezondheid en je portemonnee!