Het effect van koolhydraten op afvallen

Kun je afvallen wanneer je veel koolhydraten eet?

Mensen vragen mij vaker of het ook mogelijk is om af te vallen maar toch koolhydraten te blijven eten. Mijn antwoord is dan: Ja dat kan, het is ook mogelijk een hele goede conditie op te bouwen en een pakje sigaretten per dag te roken. Maar efficiënt is het niet.

Je denkt misschien: “Wat een vreemde vergelijking. Roken is ongezond en koolhydraten zijn toch niet ongezond?” Dat klopt koolhydraten zijn niet per definitie ongezond. Maar wanneer je doel afvallen/ slanker worden/strakker worden/je vetpercentage verlagen is, dan is het niet handig om koolhydraten te eten.

Alles in je lichaam wordt aangestuurd door hormonen (en neurotransmitters, maar het verschil tussen deze 2 is niet belangrijk voor deze uitleg). Hormonen bepalen hoe jij je voelt; of je vrolijk bent, verdrietig, kwaad, angstig etc. Maar ook of je moe bent of honger hebt. Hormonen bepalen zelfs of je groeit, een man of vrouw wordt, spiermassa aanmaakt en vet verbrandt. Het hormoon dat verantwoordelijk is voor vetverbranding en vetopslag is het hormoon “insuline”. Maar waarom nu die vergelijking van koolhydraten met sigaretten?

Wanneer je koolhydraten eet worden deze uiteindelijk door allerlei enzymen omgezet in glucose(suiker). Vervolgens stijgt je bloedsuikerspiegel. Omdat een te hoog bloedsuikerspiegel giftig is reageert je alvleesklier hier op door het hormoon insuline aan te maken. Insuline zorgt er voor dat de glucose vanuit je bloed getransporteerd kan worden naar andere cellen in je lichaam. Een deel zal naar je spieren gaan in de vorm van glycogeen. Wat over blijft, wordt in je vetcellen opgeslagen als energie voor later, in de vorm van lichaamsvet. Het eten van koolhydraten zorgt er dus voor dat je lichaam calorieën opslaat in je vetcellen in de vorm van lichaamsvet (reserve-energie). Vervolgens daalt je bloedsuikerspiegel weer. Maar de bloedsuikerspiegel is niet het enige dat daalt. Ook je energie niveau daalt.

Heb je wel eens dat je je moe voelt na het nuttigen van een zoete maaltijd? 
Nu weet je waar dit gevoel vandaan komt.

Omdat de energie vanuit koolhydraten maar relatief kort beschikbaar is, reageert het lichaam hier op door hongersignalen af te geven. De vetreserves probeert het lichaam slechts dan aan te spreken wanneer het echt niet anders kan. Dit is een overlevingsmechanisme van  je lichaam om te kunnen overleven in tijden van voedselschaarste. Voor de meeste mensen in Nederland zal deze voedselschaarste (gelukkig) nooit komen. (
Koolhydraten zorgen er dus voor dat je sneller honger krijgt en dat je energieniveau schommelt.)

Wanneer er lang genoeg geen glucose beschikbaar is als bron van energie, gaat het lichaam je energiereserves aanspreken; je lichaamsvet. Dit is echter alleen mogelijk indien het insuline niveau in je lichaam laag genoeg is. Je lichaam zal dan vetzuren omzetten in ketonen en dit gebruiken als bron van energie. Dan pas gebruik je je lichaamsvet waar het eigenlijk voor bedoeld is. Eenmaal in ketose-toestand heb je ook geen echte honger meer. Je kunt dus afslanken zonder honger.

Ook functioneert het lichaam in ketose-toestand eiwit-besparend. Hierdoor ga je spierverlies tegen. Spierverlies is de grootste oorzaak van het jojo-effect. Het jojo effect is; wanneer mensen nadat ze stoppen met een dieet, het verloren gewicht al snel weer bijkomen. Door de eiwit-besparende eigenschappen zal dit niet het geval zijn wanneer je afvalt terwijl je in ketose-toestand bent. Nog een voordeel is dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en hierdoor je energieniveau dit ook doet. Dit is ook een van de redenen dat ik zelf ook eet volgens de richtlijnen van het ketose-dieet. Die energie is echt heerlijk.

Wil jij de controle hebben over je lichaamsvet? Dan is dat heel simpel: Heb je je koolhydraat-inname onder controle dan heb je je bloedsuikerspiegel onder controle. Heb je je bloedsuikerspiegel onder controle dan heb je je insuline-niveau onder controle. Heb je je insuline-niveau onder controle dan heb je de controle over je lichaamsvet. Op deze manier minimaliseer je vetopslag en verbrand je maximaal lichaamsvet.

Wanneer je koolhydraten eet stimuleer je juist vetopslag en blokkeer je de vetverbranding. Het is dan nog steeds mogelijk om je doel (afvallen) te bereiken wanneer je maar weinig genoeg calorieën binnen krijgt en genoeg calorieën verbrandt. Dat wil zeggen; honger hebben en veel sporten.

Is het dus mogelijk om toch koolhydraten te blijven eten en af te vallen? Ja dat is mogelijk, maar efficiënt is het niet. 

Waarom zou je het jezelf moeilijk maken, als er makkelijkere en effectievere methodes is om je lichaamsvet te verminderen en bovendien ook meer energie te krijgen?

Wil je graag meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Enkele Resultaten